تبلیغات
مقاله عمرانی - احداث اولین تصفیه خانه فاضلاب با استفاده از شلتوک برنج (مقدمه)

احداث اولین تصفیه خانه فاضلاب با استفاده از شلتوک برنج (مقدمه)

شنبه 30 اردیبهشت 1391 03:53 ق.ظ

نویسنده : سید مصطفی ابراهیم نیا

بسم الله الرحمن الرحیم

برسی تصفیه پساب فاضلابهای نساجی و بیمارستانی با استفاده از سبوس ( شلتوک ) برنج

*سید مصطفی ابراهیم نیا *

Ebrahimniya.civil.atgco@gmail.com

www.Rskhb.mihanblog.com

( در صورت تمایل به مشاهده کامل مقاله

بر روی ادامه مطلب کلیک کنید )

چکیده : در این روش تصفیه پساب محتوی مواد رنگزای دیسپرس و راکتیو با استفاده از جاذبهای گیاهی نظیر سبوس برنج و سبوس گندم مورد بررسی قرار گرفته است. بخاطر ساختمان سبوس که دارای خلل و فرج می باشد این ماده ، جذب کننده خوبی برای مواد موجود در پساب به نظر می رسد. در این تحقیق پس از فعال سازی هر دو جاذب با محلولهای یک مولار نظیر  HNO3, H2SO4,HCIدر زمانهای 30،45،60 دقیقه در PH های مختلف و انجام آزمونهای رنگبری و سنجش رنگ به کمک روش اسپکتر و فتومتری،سبوس برنج فعال شده با محلول 1 مولار HNO3 ، به عنوان بهترین جاذب برای رنگ دیسپرس و همچنین رنگ راکتیو ، معین گردید. کلمات کلیدی : تصفیه پساب، رنگ دیسپرس، رنگ راکتیو، سبوس برنج، سبوس گندم مقدمه : پساب یا فاضلاب ، مهمترین عامل آلودگی زیستی به شمار می رود که در کارخانجات نساجی بدلیل انجام عملیات ریسندگی ، بافندگی ، رنگرزی ، چاپ و تکمیل و استفاده از مواد شیمیایی و بیمارستان و با توجه به این نکته که رنگ و مواد معاق شیمیایی و فلزات سنگین ایجاد شده در مراحل بالا ، مهمترین عامل آلودگی پسابهای نساجی و بیمارستانیست پس ناگزیر به استفاده از روشهای متداول تصفیه خواهیم بود.این روشها که به طور عمده به سه بخش فیزیکی ، شیمیایی و در صورت وجود فاضلاب انسانی، بیولوژیکی تقسیم می شود، با وجود بازدهی نسبتا خوب، درصد بالایی از جذب رنگ را که مهمترین مشکل تصفیه رنگ و کدورت آن است، در بر نمیگیرد. بنا براین مجبور به استفاده از روشهای تکمیلی برای تصفیه پساب خواهیم بود.روشهای تکمیلی پساب نظیر لخته سازی ،شناور سازی ، اکسیداسیون و ... هر یک دارای نواقصی بوده که کار کاهش رنگ را بخوبی انجام میدهند بطور مثال عمل لخته سازی بدلیل عدم توانایی حذف هم مولکولهای رنگ روش بهینه بنظر نمی رسد.بطور کلی جاذبها را به دو دسته تقسیم می گردند:جاذبهای معدنی : نظیر کربن فعال، کائولن، بنتونیت، تالکجاذبهای گیاهی: چون سبوس برنج و سبوس گندم سبوس برنج : این ماده یکی از بهترین بازمانده های کشاورزی بوده و در طی آسیاب و تبدیل برنج قهوه ای به برنج سفید، حاصل می گردد. سبوس برنج دارای 15%-12% چربی است. ساختمان سبوس ( Bran) به صورت قشری قهوه ای رنگ روی آندسپرم قرار دارد که این قشر به قسمتهای برون بر، میان بر و درون بر تقسیم می شود.سبوس برنج بر اساس میزان چربی به 4 گروه تقسیم می شود:سبوس چربی کامل با سبوس خام ( full fat ) سبوس چربی گرفته شده ( Detatted bran ) که معمولا پس از اخراج روغن حلال بدست می آید.سبوس چربی گرفته شده (  SEM, X-M ) که از روش آسیاب همراه با استخراج حلال بدست می آید.سبوس نیمه پر شده (  Parboiled nee bran  ) سبوسی با چربی کامل که معمولا دارای رنگ روشن و دارای قوام و روغنی است، ترکیبات شیمیایی سبوس برنج در جدول (1) ارائه شده است.

سبوس چربی گرفته شده SEM

سبوس نیمه پز شده

سبوس چربی گرفته شده

سبوس خام

مواد

129

148

4/128

7/15

آب

2111

917/15

8/139

4/15

پروتئین

57/2

90/19

7/117

4/22

چوبی

-

-

-

6/20

خاکستر

-

-

8/34

1/46

نیتروژن

87

76/10

7/115

9/20

فیبر خام

-

-

4

5/1

واکس خام





دیدگاه ها : نظرات
آخرین ویرایش: شنبه 9 دی 1391 04:57 ب.ظ